Johdanto tietoisuustaitoihin

Johdanto tietoisuustaitoihin
Johdanto tietoisuustaitoihin – suorituskykyä ja tunneälyä

Erilaiset meditaatio ja keskittymiskykyyn liittyvät harjoitteet ovat aina olleet oleellinen osa perinteisiä taistelulajeja. Hipko haluaa järjestää Mindfulness kurssin Aleksi Litovaaran johdolla.

Mitä Mindfulness on?

Kaikki tapahtuu tässä hetkessä – niin vanhojen muistelu kuin tulevaisuuden visiointi sekä läsnäolo. Mindfulness – tietoinen hyväksyvä läsnäolo – on valppautta ja taitoa elää juuri tässä hetkessä. Läsnäolon taitojen avulla on mahdollista päästä oman potentiaalisi, vahvuuksiesi ja voimavarojesi äärelle.

Mitä tämä voi tarkoittaa?

Omakohtaisesti olen kokenut muiden muassa seuraavia hyötyjä aloitettuani Mindfulnessin harjoittamisen:

Olen saanut lisää esiintymisvarmuutta ja uskoa itseeni.

– Miten? Esiintymistilanteessa, jos huomaan jännityksen tunteen nousevan, nimeän sen ja sallin tunteen olla, ilman että yrittäisin työntää sen pois mielestäni. Voin vaikka suunnata huomioni muihin kehollisiin aistimuksiin esim. jalkapohjan tuntemuksiin.

Pystyn keskittymään asioihin paremmin, vaikka taustalla olisi hälyä ja lukemis- ja oppimisnopeuteni ovat kasvaneet.

– Miten? Näitä taitoja ovat tukeneet harjoitukset, joissa keskitytään eri pituisia ajanjaksoja vain olemaan läsnä tässä hetkessä ja tuomaan huomio takaisin tähän hetkeen lempeästi, jos mieli on lähtenyt harhailemaan. Treenaan mielen “keskittymislihasta”, kun tuon harhailevan mielen takaisin kerta toisensa perään.

Vuorovaikutustaitoni ovat parantuneet. Osaan valita viisaammin miten reagoin tilanteisiin ja näen tilanteissa enemmän vaihtoehtoja.

– Miten? Kun harjoittaa tietoisuustaitoja tunnistaa paremmin omia ja toisten tunteita, ns. tunneäly kasvaa. Mindfulness auttaa vähentämään “automaattiohjauksella” toimimista, ja voin oikeasti tehdä tietoisia valintoja. Tähän sopii myös sanonta: “Sillä ei ole niin suurta merkitystä, mitä elämässä tapahtuu vaan sillä, miten suhtaudut siihen.”

Stressitasoni on alentunut ja pysyn rauhallisempana eri tilanteissa. Pystyn elämään pitkäaikaisten vatsavaivojen kanssa riittävän hyvin ja huomaan yhä paremmin pienetkin onnistumiset sekä hyvät hetket, joista voin olla kiitollinen.

– Miten? Onnistumisten tiedostamisesta on lyhyt matka positiivisen psykologian gurun Barbara Fredriksonin Broaden and build -teoriaan, missä vahvuuksien kautta toimiessasi saat hyviä positiivisia fiiliksiä, hyvissä fiiliksissä tietoisuutesi ja mahdollisuutesi avartuvat, mikä mahdollistaa yhä enemmän hyviä fiiliksiä, oppimista, vahvuuksien käyttöä ja niiden vahvistumista. On syntynyt ns. positiivinen ylöspäin suuntautuva kierre.

Mindfulness kurssi Hipkon Metsälän salilla

MindfulnessMindfulness – tietoinen hyväksyvä läsnäolo – on valppautta ja taitoa elää juuri tässä hetkessä. Tietoisuustaitojen avulla pääset oman potentiaalisi, vahvuuksiesi ja voimavarojesi äärelle. Nämä taidot lisäävät tunneälyä, luovuutta, keskittymiskykyä, stressinhallintaa, rentoutta, mielen tasapainoa ja taitoa voittaa masennus. Tieteellisesti on tutkittu, että mindfulness–taidot voivat kehittää kehotuntemusta, lieventää kipua, parantaa unta ja vahvistaa terveyttä monin eri tavoin. Samalla menneisyydestä ja tulevaisuudesta huolehtiminen vähenevät ja energiaa vapautuu keskittymiseen ja arjesta iloitsemiseen.

Tapaamisissa on monipuolisten harjoitusten lisäksi teoriatietoa mindfulnessiin liittyen mm.

 • mindfulness arjessa
 • tunnetaidot
 • harjoittelu ja harjaantumisen merkitys

Kurssi koostuu 4 tapaamisesta (2 h) sekä itsenäisestä päivittäisestä n. 0,5 tunnin harjoittelusta CD-äänitteiden avulla.

Paikka: Metsälä 26.2., 5.3., 12.3., 19.3. klo 14-16.

Hinta: 350 euroa, sisältäen arvonlisäveron sekä Mindfulness-äänitteen. Voit maksaa myös osissa. Kurssille otetaan max 14 hlö.

Kouluttajana: Aleksi Litovaara, Mindfulness-ohjaaja

Vesselistä valmentajaksi – Aleksin tarina

Syksyllä 1994, lumilautailusta hullaantuneena nuorukaisena, tyhjensin pankkitilini ja vaihdoin rahat kuuteen eri valuuttaan. Vaikka yksi lapsuuteni idoleista oli säästäväinen Roope Ankka, ei tämä teko jostain syystä huolettanut minua. Säästöni tarjosivat pääsylipun maailmalle – elämäni parhaaseen kouluun. Vaikka tiesin, että tämä saattoi olla ainoa mahdollisuuteni päästä elämään unelmaani lumilautailuammattilaisena, seurasin luottavaisena visiotani. Vasta nyt tajuan, että tavallaan olin jo silloin perillä, sillä minulla oli kaikki tarvittava menestykseen…

Seitsemän vuotta maailmalla. Onnistumisen riemua ja tuskallisia epäonnistumisia. Kaikkia niitä kokemuksia tarvittiin siihen, että tieni johdatti minut huippu-urheilussa maailman cupin palkintopalleille, puuterilumisille vuorenjyrkänteille ja Naganon olympialaisiin. Seuraavaksi sukelsin TV-maailmaan ja pääsin toteuttamaan yhdeksän tuotantokautta omaa tv-ohjelmaani sekä juontamaan MTV 3:n Ennätystehdasta. Tapahtumapuolella olen ollut perustamassa Boardexpo-messuja ja juontamassa yli 40 000 ihmisen edessä Kauppatorilla.

Elän edelleen unelmaani ja tällä hetkellä se tarkoittaa rakasta perhettä, ystäviä, harrastamista sekä merkityksellistä työtä –valmentamista ja luennointia. Jiihaaa!

Yrittäjänä olen ollut 17-vuotiaasta lähtien. Pelikenttinäni on ollut urheilumarkkinointi, -managerointi ja -valmennus sekä media ja TV että tapahtumatuotanto ja -myynti.

Nykyään olen yrityscoach, Suomen Coaching-yhdistyksen hallituksen jäsen, henkinen urheiluvalmentaja, NLP -valmentaja, Mindfulness-ohjaaja ja luennoitsija.

 • Maailmancupin voitto halfpipessä 1996
 • Maailman myydyin nimikkolumilautamalli 1996
 • Olympialaisten finaalissa (Nagano) 1998
 • Lumilautailuohjelman vastaava tuottaja 2001-2010
 • Kolumni Helsingin Sanomissa 2004-2008
 • Kansainvälinen urheilumanageri 2007-2010
 • Boardexpo-messujen perustajajäsen 2004-

Tykkää ja jaa

One response to “Johdanto tietoisuustaitoihin”

 1. Upea juttu! Suosittelen lämpimästi!

Leave a Reply