BJJ-Basic -seminaari

BJJ-Basic -seminaari

Hipko järjestää neljän päivän kokonaisuuden brasilian jiu-jitsun perusteista. Edellinen seminaari oli menestys ja kurssi myytiin loppuun viikossa. Perusteiden hyvä hallinta on lajin kuin lajin tärkein asia. Ei ole väliä, minkä värinen sinun vyösi on–minä opin jiu-jitsun perusteet vasta ruskealla vyöllä. Kuinka paljon johdonmukaisempaa kehitykseni olisikaan ollut, jos olisin osannut tärkeät perusteet jo heti alussa! Halusit sitten suorittaa sinisen, purppuran, ruskean tai mustan vyön, on perusteiden hallinta kokeessa menestymisen A ja O. Lupaan, että tulet hämmästymään, kuinka paljon opit viiden päivän aikana ja kuinka paljon painisi paranee. Brasilian jiu-jitsun musta vyö Lucio Linhares sanoi minulle tämän saman asian ennen osallistumistani BJJ-perusteiden opettaja-seminaariin. Jälkeenpäin voin todeta, että opin mitä Lucio lupasi.

KUN OSAAT PERUSTEET HYVIN, PAINI SUJUU PAREMMIN

Mikä on silloin eri tavalla kun osaa perusteet hyvin? Taekwondossa se tarkoittaa sitä, että osut vastustajaan, vaikka teet vain peruspotkuja ja perusliikkumista. Jiu-jitsussa se tarkoittaa sitä, että teet enemmän sweeppejä ja lopetuksia. Opit hyökkäämään ja puolustamaan vaistonvaraisesti eri tilanteista ja pysyt jatkuvasti liikkeessä. Silloin paini on kevyempää, helpompaa ja teet paljon lopetuksia.

YHTEISET PERUSTEET TEKEVÄT MEISTÄ VAHVAN JIU-JITSU-PERHEEN

Ennen kuin kehität oman tyylisi painia, varmistathan, että osaat jiu-jitsun perusteet hyvin. Hipkossa opetettava Lucio Linhareksen jiu-jitsun 20 perustuntia on perusta, joka yhdistää painityylimme ja antaa painille heti alusta alkaen oikean suunnan. Perusteet ovat kuin yhteinen geneettinen perimä, joka muodostaa meistä vahvan ryhmän. Haluan, että jokainen jiu-jitsun harrastaja kokee ylpeyttä siitä, että osaa perusteet hyvin ja on suorastaan mestari niissä. Voit olla ylpeä vahvoista jiu-jitsu-juuristasi ja kantamastasi vyöstä. Kun osaat perusteet hyvin, on opettajasi huomattavasti helpompaa auttaa sinua kehittämään taitojasi edelleen, kohti sinun tapaasi toimia. Muista, että yhteiset perusteet on se, mikä yhdistää meidät ja luo yhteisen perustan jiu-jitsullemme!

SAAT TREENIVIHKON – KIRJAA YLÖS TEKNIIKOIDEN YKSITYISKOHDAT JA OPIT PERUSTEELLISESTI

Haluan, että opit tekniikoiden kaikki tärkeät yksityiskohdat. Joitain ihmisiä yksityiskohdat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Nyt pyydän sinua tsemppaamaan ihan sinun itsesi vuoksi, sillä tekemällä perusteet vähän sinnepäin, on myös lopputulos vähän sinnepäin. Välillä onnistut suorituksissa, välillä et. Osaamalla perusteet yksityiskohtaisesti saat aikaiseksi juuri sellaisen lopputuloksen, jonka haluat, ja tiedät myös miten sen teet. Saat treenivihkon, johon itse kirjoitat tekniikoiden tärkeät yksityiskohdat ja vaiheet. Silloin kun sinä lasket oman kynäsi paperiisi ja teet omat muistiinpanosi, opit enemmän. Jos minä tekisin muistiinpanot puolestasi, minä oppisin enemmän ja sehän ei ole tarkoitus. Valmistaudu jo nyt intensiiviseen ja tarkkaan työskentelyyn! Tarkat muistiinpanot auttavat palauttamaan tiedon takaisin käyttöösi kerratessasi tekniikoita. Lopulta et enää tarvitse muistiinpanoja, opit painimaan vaistonvaraisesti oikein. Minä en erityisesti pidä kirjoittamisesta, mutta olen aina tehnyt muistiinpanoja opetellessani uutta lajia – varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa.

bjj-treenivihkoEnsimmäisen jiu-jitsu-vuoteni aikana kirjoitin yksityiskohtaisesti ylös jokaisen harjoituksen, johon osallistuin, jotta osaisin myös opettaa tekniikat muistiinpanojen pohjalta. Se vei aikaa, mutta koin kehittymiseni olevan nopeaa. Halusin oppia nopeasti, tulla hyväksi painijaksi ja olla teknisesti monipuolinen opettaja. Se, että näin vaivaa muistiinpanojen suhteen, on maksanut vaivansa takaisin moninkertaisesti. Oppimisen kannalta omien yksityiskohtaisten muistiinpanojen tekeminen on monin kerroin kehittävämpää kuin tuntien videoiminen. Muistiinpanoja tehdessä joudut mielessäsi käymään tekniikan läpi moneen kertaan ennen kuin se on ymmärrettävässä muodossa. Se, että pyörität tekniikkaa läpi omassa mielessäsi, tarkistaen kaikki vaiheet, on huomattavasti tehokkaampaa kuin se, että tekniikka pyörii ulkoisella näytöllä, jota katsot huomattavasti passiivisemmassa roolissa. Tartu nyt hetkeen, tee omat muistiinpanosi ja opi. En tietenkään halua, että jiu-jitsusi on muistiinpanojesi varassa, mutta ne auttavat sinua eteenpäin oppimisen portaissa, kunnes taidot ovat vaistomainen osa sinun käytöstäsi, tapaasi painia.

OSAAMISEN PORTAAT

PERUSTEIDEN JA YLEISEMMINKIN TAITOJEN OSAAMISESSA ON MONTA ERI TASOA:

 • 1. Tiedostamaton osaamattomuus (autuaan tietämätön):
  Oppilas ei vielä tiedä mitä ei osaa. Hän ei ole koskaan nähnyt tai kuullut kurssin sisällöstä, hän ei vielä tiedä mitä tulee oppimaan. Tässä vaiheessa hän ei vielä tiedä esimerkiksi, mitä ”perusteet-ohjelma” pitää sisällään.
 • 2. Tietoinen osaamattomuus (tietää mitä ei vielä osaa):
  Oppilas on nähnyt, mitä hänen pitäisi osata, mutta ei vielä tiedä, osaako tehdä liikkeet oikein. Oppilas yrittää tehdä tekniikkaa ja huomaa, ettei vielä osaa tehdä sitä oikein ja tarvitsee lisää ohjausta, varmuutta vaiheisiin.

hipko-bjj-basics

 • 3. Tietoinen osaaminen (kun ajattelee mielessään kaikki vaiheet, osaa tehdä tekniikan):
  Oppilas osaa asian kun hän miettii, kuinka kaikki vaiheet toteutetaan. Ehkä tekniikan tekeminen ei suju vielä kovin nopeasti ja jouhevasti, mutta oppilas pääsee kuitenkin aloituspisteestä aina tekniikan viimeiseen vaiheeseen asti. Tässä vaiheessa voi tuntea kertaamisen ja suurten toistomäärien tekemisen turhaksi. Joku saattaa virheellisesti ajatella, että nyt minä osaan tekniikan, eikä sitä tarvitse enää harjoitella. Toisaalta oppilas saattaa kritisoida tekniikoiden toimimattomuutta, koska ei pysty käyttämään niitä sparrissa tai ihmettelee, miksi tekniikat eivät tule mieleen itse sparrin aikana. Näihin kysymyksiin löytyy selkeä vastaus!Ihmisen mieli pystyy samanaikaisesti keskittymään tietoisesti 3–7 asiaan. Sparrissa ärsykkeitä on huomattavasti enemmän: vastustajan otteet, omat otteet, oma asento, vastustajan asento, oma kunto, vastustajan kunto, vastustajan paine, liikkeen etenemisen suunta jne. Sparrissa tulee elää hetkessä, olla kiinni nykyhetkessä, aistia itse tilanne. Karkeasti voisi sanoa, että sparrissa aistit ovat suuntautuneet ulospäin hakemaan mahdollisimman paljon tietoa tilanteesta. Toisaalta sinun ottelusuunnitelmasi tekee sinusta aktiivisen tilanteiden luojan, jolloin voit ennustaa tulevia tilanteita. Olet luonut ne itse hyökkäämällä, tekemällä Set Up -liikkeitä, toisin sanoen luonut aktiivisesti tilanteita. Näin toimimalla olet askeleen tai kolme edellä vastustajaasi. Mikäli sinun täytyy jossain vaiheessa kääntyä sisäänpäin miettimään jonkin tekniikan suoritusvaiheita, et ole enää tietoinen painitilanteen kulusta ja jäät elämään menneisyyteen. Voin varmuudella sanoa, että ottelusi lässähtää kasaan ja menetät etumatkan vastustajaasi. Et johda tilanteen kulkua ja joudut reagoimaan vastustajan mahdollisesti hyvin osaamiin hyökkäyksiin. Jos jäät miettimään mitä pitäisi tehdä, voit olla varma, että hyvä vastustaja kuristaa tai lukottaa sinut. Siksi on tärkeää, että harjoittelet tekniikat yhdeksi sujuvaksi kokonaisuudeksi niin, että sinun ei tarvitse miettiä tekniikan vaiheita ja ymmärrät samalla mihin tilanteeseen päädyt suorittamasi tekniikan jälkeen. Näin toimimalla pysyt monta askelta edellä vastustajaasi. Kannustankin kaikkia harjoittelemaan perusteet niin hyvin, että viet osaamisesi mustan vyön tasolle, mestaruustasolle. Sparratessasi paljastat itsellesi, millä tasolla osaamisesi on. Mitä korkeampi vyöaste, sitä pidemmällä osaamisesi tulee olla.
 • 4. Tiedostamaton osaaminen (painit täysin oikein, teet tekniikat oikein, mutta et enää ole tietoinen osaamisestasi ja tekniikoiden eri vaiheista, taitosi ovat vaistonvaraisia):
  Oppilas ei enää tiedä, kuinka monta pientä asiaa hän osaa ja tekee oikein sparratessaan ja hänen reaktionsa on aina oikea. Oppilas on muodostanut niin paljon yhteyksiä opittujen asioiden välille, että hänestä tuntuu, että on vain muutama kultainen sääntö ja perusliike, johon kaikki muu pohjautuu, eikä osattavien asioiden määrä tunnu enää kovin suurelta. Siksi mestarilla tai huippu-urheilijalla voi olla vaikeuksia opettaa omaa osaamistaan muille. Olen joskus kuullut hyvien nyrkkeilijöiden kertovan, miten he onnistuvat tyrmäämään aina samalla koukkulyönnillä: ”vedä tällä tavalla, tsup tsup, ja kaveri tippuu”. Ja kun olen noudattanut neuvoa, niin kaveri ei olekaan tippunut. Jotain oleellista on siis jäänyt kertomatta, koska ydintaito on siirtynyt niin tiedostamattomalle tasolle, että jäljelle on jäänyt vain tyrmäävä lyönti, mikä tietysti on itse harjoittelun tavoite. Vielä on olemassa yksi osaamisen taso, josta hyvin harvoin mainitaan mitään. Tämä taso on niille, jotka haluavat tulla mestari-opettajiksi.
ENNEN VIIDETTÄ TASOA KERRON YHDEN ESIMERKIN TIEDOSTAMATTOMASTA OSAAMISESTA.

Pikkuserkkuni Matti Hagman oli HIFK:n ruumiillistuma, jääkiekon SM-liigan moninkertainen pistepörssin voittaja ja ensimmäinen suomalainen NHL-kiekkoilija. Matti oli erinomainen syöttäjä ja loi vaarallisia maalintekotilanteita, jotka useimmiten johtivat maaliin. Kirjassaan hän kertoo syöttöstrategiastaan lyhennettynä näin. ”Ketjutovereiden on pidettävä lapa jäässä, jossain kohtaa kiekko ilmestyy lapaan ja sitten teette maalin. Jos lapa ei pysy jäässä, niin tulee vaikeita syöttöjä ja sanomista. Kun menen kulmaan hakemaan kiekkoa, niin ette tule kulmaan auttamaan, koska otan vastustajia mukaani ja jotkut teistä ovat silloin vapaana syötölle.” Matti sanoo jotain kiinnostavaa, johon kokenut pelaaja pystyy, kun tilanteita ja toistoja on takana paljon. Ehkä tässä on kyse myös siitä, miksi toiset ovat hyviä ja toiset huippuja. Olkoon tämä esimerkki siitä, mitä tarkoittaa kun viet taitosi tiedostamattoman osaamisen tasolle. Niukoissakin raoissa Matti osasi nojata loogisuuteensa ennakoidessaan pelin kehittymistä, vapaat syöttöpaikat aistiessaan. Jos Hakki oli kiekon kanssa maalin takana kaukalon laitaa vasten puristautuneena, hän kiinnitti salamannopeasti katseensa ympärillä olevien pelaajien housujen ja sukkien väreihin – ja hahmotti niiden perusteella muiden pelaajien sijainnit kaukalossa.

Hyvin usein Hagman myös laskelmoi, mihin suuntaan hyökkäysaluetta pelaajat olivat juuri siitä hetkestä eteenpäin siirtymässä. Hänen rautaisesta muististaan kumpusi assosiaatioita, jotka näyttivät sentterille valon nopeudella välähdyskuvia pelin etenemisestä. Sekunnin tuhannesosissa Hagman teki ratkaisunsa ja antoi ranteidensa puhua. ”Monesti mulla ei ollut hajuakaan, missä päin kenttää vapaat jätkämme sijaitsivat. Mutta mä jotenkin aistin heidän paikkansa. Tiesin, että jossain oli pakko olla tilaa, jos parikin vastustajan jätkää oli kimpussani. Sitten vaan lätty sokkona menemään.” Kun Hagman oli kiekollisena kaukalon laitaa vasten ahdistettuna, kentällisen muut pelaajat eivät saaneet mennä auttamaan häntä. Jos joku joskus meni, Hagman antoi siitä kitkerää palautetta heti vaihtoaitioon päästyään. ”Hoitakaa vaan itsenne pelattavaksi. Pysykää leveällä, älkää tulko lähelleni”, hän painotti usein. Hakki halusi tietoisesti imeä yhden tai kaksi, joskus jopa kolmekin vastustajaa kiinni itseensä. Juuri kun vastustaja tai vastustajat olivat pääsemässä helsinkiläisen iholle, tämä syötti kiekon ripeällä ranneheilahduksella eteenpäin – siihen vapaaseen tilaan jonka oli tiennyt synnyttävänsä.

Edellä Hakki kertoi selkeästi strategiansa syöttötilanteiden luomiseen. Vahvan kokemuksensa voimin hän lopulta toimi kuin mystikko intuitioonsa luottaen niin, että lopputuloksena oli erinomainen syöttö. Mikä sen parempaa, jos mekin viemme jiu-jitsumme sille tasolle, että ikään kuin sokkona toimimalla saamme vastustajan taputtamaan.

 • 5. Tietoinen tiedostamaton osaaminen (tulet tietoiseksi sinun tiedostamattomista taidoistasi ja osaat opettaa tämän osaamisen eteenpäin).Tämä on mestari-opettajan taso, jolloin olet osannut viedä jonkin taidon tiedostamattoman osaamisen tasolle ja jälkikäteen purat osaamisesi osiin. Silloin opit opettamaan tiedostamattoman vaistonvaraisen osaamisesi eteenpäin oppilaille. Näin minä ainakin määrittelisin mestari-opettajan.
KISATEMPAUKSESSA TESTASIN OPETUKSEN SISÄLLÖN JA HALUSIN VAKUUTTAA SINUT

2011 pidin taekwondon potku-, ottelu- ja itsepuolustustekniikka-seminaarit. Tiesin, että tulen osallistumaan kisoihin ja halusin näyttää, että aion käyttää kilpailuissa juuri niitä yksinkertaisia tekniikoita ja strategioita, joita seminaarissa opetan. Periaatteisiini kuuluu, että opetan ja annan huomiota vain niille asioille, jotka ovat toimivia ja saavat aikaiseksi haluttuja tuloksia. Halusin myös vakuuttaa osallistujat uskomaan opetuksen sisältöön ja ottamaan opetetut asiat välittömästi käyttöön. Ensimmäinen askel menestykseen on se, että uskot 110% siihen mitä teet, ja toinen askel se, että jätät jahkaamisen pois ja ryhdyt tuumasta toimeen soveltaen tietoasi käytäntöön. Näin toimimalla saat itsellesi tärkeätä palautetta ja voit ohjata harjoitteluasi kohti omia tavoitteitasi. Luota itseesi ja osaamiseesi! Tarkoitukseni oli osallistua myös BJJ-kilpailuihin ja osoittaa perusteiden toimivuus. Jalka kuitenkin hajosi juuri ennen kisoja, enkä pystynyt osallistumaan niihin. Vaikka en ole itse näyttämässä esimerkkiä kilpailuissa, toivon, että ymmärrät kuinka tärkeä osaamisen alue perusteet ovat!

MAHDOLLISUUS SUORITTAA PERUSTEIDEN DIPLOMI

Käytyäsi kaikki kolme osiota läpi sinulla on mahdollisuus osallistua kokeeseen, jossa osaamisesi testataan ja saat henkilökohtaista palautetta. Jos onnistut kokeessa hyvin, saat diplomin tunnustuksena osaamisestasi. Tämän diplomin ja osaamisen tarvitset, jos kiinnostut BJJ:n opettamisesta Hipkossa. Arvokkainta testissä on saamasi palaute.

KENELLE TÄMÄ SEMINAARI ON TARKOITETTU?

Seminaari on tarkoitettu niin edistyneille harjoittelijoille kuin lajiin tutustuvillekin. Etenemme niin rauhallisesti, että jokainen oppii varmasti. Mitä pidempään olet harjoitellut, sitä enemmän näet ja ymmärrät. Aloittelijalle ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista oppia heti kaikkia yksityiskohtia. Olen priorisoinut eri tekniikoiden vaiheet tärkeysjärjestykseen ja pidän huolen, että jokainen oppi tärkeimmät vaiheet.

PERUSTEIDEN KOKONAISUUS ON JAETTU KAHTEEN OSIOON

Toivon, että osallistut koko seminaariin. Jos tämä ei ole mahdollista, olet tervetullut niihin osioihin, joihin pääset.

hipko-bjj-seminar

Seminaarit:
Osat 1 ja 2

21.–22.9. ja 28.–29.9 BJJ-BASIC -SEMINAARI – ”TAVANOMAISIA ASIOITA TAVANOMAISTA PAREMMIN”.

Brasilian jiu-jitsun perusteiden hallinta on lajin tärkeimpiä asioita. Hyvän perustan päälle voit rakentaa juuri sellaisen tavan otella, joka toimii sinulle parhaiten. Perusteiden hallinta auttaa sinua painimaan ja ajattelemaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Jos katsot maailman parhaimpien mustien vöiden otteluita, voit joidenkin ottelijoiden kohdalla todeta heidän menestyksensä salaisuuden: ”tee tavanomaisia asioita tavanomaista paremmin”. Seminaaria suositellaan niin vasta-alkajille kuin edistyneimmillekin harjoittelijoille. Seminaarissa opit myös vyökokeissa testattavat tärkeimmät asiat. Seminaaripäivät ovat pitkiä ja vaativat sinulta hyvää keskittymiskykyä. Ota hyvät eväät mukaan, niin keskittyminen helpottuu. Viime vuonna järjestetty seminaari sai paljon positiivista palautetta.

Paikka: Metsälän Sali, Tinasepäntie 36.
21.–22.9. ja 28.–29.9 klo 10–15.

Opettajana toimii Timo Räkköläinen
. Koko seminaarin hinta on 110 euroa (sisältää 20 tuntia opetusta, treenivihkon ja vapaaehtoisen perusteet-diplomikokeen, joka järjestetään erillisenä päivänä).
Kertaajille koko seminaarin hinta on 55 euroa. 
Maksu suoritetaan käteisellä paikan päällä.

Ilmoittautumiset: timo@hipko.fi
Ilmoittaudu 19.9.2013 mennessä, jotta ehdin tulostaa harjoitusvihkoja sopivan määrän.

Tervetuloa!
Treeniterveisin,
Timo Räkköläinen

Kuvat: Timo Räkköläinen

Tykkää ja jaa

Leave a Reply