Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Mustan vyön saavuttaminen yhdessä tai useammassa lajissa ei ole mahdoton tehtävä. Unelmoiminen, pilvilinnojen rakentaminen, omiin kykyihin uskominen, rohkeus ja päättäväisyys toteuttaa unelmat ovat asioita, jotka puhuttelevat minua. Miten paljon enemmän elämästä saakaan irti kun tekee niitä asioita, jotka kokee tärkeiksi! Sillä ei ole merkitystä haluatko saavuttaa isoja vai pieniä asioita. Tärkeää on, että ne ovat sinulle merkityksellisiä.

Tässä pääkirjoituksessa käsittelen tavoitteita ja niiden saavuttamista mustan vyön saavuttamisen näkökulmasta, mutta yhtä hyvin tavoite voi olla jokin muu. Haluan jakaa sinun kanssasi ajatukset, jotka ovat olleet minulle hyödyllisiä. Pohdi, mitä mieltä sinä olet. Artikkelia lukiessasi voit päättää, mikä on sinun tavoitteesi tai mitä sinä haluat saavuttaa – tai ehkä asiat ovat juuri nyt niin kuin haluat niiden olevankin.

Matka tulevaisuuteen – tavoitteen luominen

Mikäli musta vyö on asia, jonka todella haluat saavuttaa, aseta mustan vyön saavuttaminen ykköstavoitteeksesi. Tee tavoitteesta mahdollisimman konkreettinen. Mitä silloin näet kun sinulla on musta vyö? Mitä silloin osaat? Mitä sanot itsellesi saavutettuasi mustan vyön?
Mitä tavoitteesi saavuttamisessa auttaneet ihmiset kertovat sinusta muille saman tavoitteen kanssa kilvoitteleville? Miten lyöt, potkit, painit tai teet itsepuolustuksia, kun sinulla on musta vyö? Miten liikesarjasi sujuvat silloin?

Tee mielessäsi matka tulevaisuuteen ja tunne mitä tunnet, näe mitä näet ja kuule mitä kuulet, kun sinulla on musta vyö. Eläydy kaikilla aisteillasi ja tee matkasta mahdollisimman todentuntuinen. Käyttämällä mielikuvituksen voimaa pystyt luomaan visiostasi niin konkreettisen, että et missään tilanteessa unohda tavoitettasi. Kun tavoitteesi on todella konkreettinen ja olet eläytynyt siihen käyttäen kaikkia aistejasi, olet luonut vision, joka vetää sinua puoleensa. Voit olla varma, että tiedostamaton mielesi auttaa sinua suuntaamaan toimintaasi tavoitteesi suuntaisesti niin, että teet arjessasi juuri sellaisia valintoja, jotka vievät sinua kohti tavoitettasi. Kuten tiedämme, arjen pienet valinnat muodostavat käyttäytymisemme ja käyttäytymisemme saa aikaiseksi tuloksemme. Siksi on hyvä, että asetat tavoitteesi myös tekemisen muotoon. Päätä, että harjoittelet, luet, osallistut seminaareihin, tai teet muita tavoitteesi saavuttamista edistäviä asioita.

On myös ihmisiä, jotka ovat tehneet unelmistaan totta, mutta ovat sanoneet, että eivät ole koskaan asettaneet itsellensä elämässään tavoitteita. He ovat kuitenkin aina uskoneet unelmiinsa. Tämä on juuri se mitä tarkoitan: unelmissa on paljon energiaa ja tunteita, ja ne toimivat ehkäpä vielä paremmin kuin oppikirjamainen tavoitteiden asettelu. Yhtä kaikki, uskalla unelmoida niin löydät asioita, jotka ovat toteuttamisen arvoisia!

Eläytymisen voima

Uskallan väittää, että eläytyminen siihen miksi haluat tulla tai mitä haluat elämäsi olevan, on poikkeuksellinen ihmisille suotu kyky. Nuorena pelasin jääkiekkoa ja olin maalivahti. Pihan peleissä kuvittelin olevanani legendaarinen neuvostoliittolainen maalivahti Vladislav Tretjak. Kun lapsenomaisesti todella eläydyin hauskaan roolileikkiin, tunsin olevani parhaimmillani. Mielessäni olin maaottelussa Suomi vastaan Neuvostoliitto, mutta olin kuitenkin Suomen maalivahtina. Tolppien välissä en ollut minä, vaan Tretjak venymässä uskomattomiin torjuntoihin. Katsoin esikuvani pelejä ja pyrin kopiomaan hänen liikkeitään niin pitkälle, että jonain päivänä joku kavereistani tai valmentajistani sanoisi, että sinähän olet kuin Tretjak. Harmi, että olin seuran peleissä usein niin lukossa, että en osannut tempautua pihapelien hauskaan roolileikkiin ja uskaltaa olla Tretjak myös oikeissa peleissä.

Muistan myös kuinka äitini lupasi, että saan ostaa Honda Monkey -mopon, jos saan säästettyä rahat siihen. Unelmoin koulussa, kotona ja nukkumaan mennessä siitä, kuinka ihan pian ajan omalla Monkeyllä. Tunsin, miten mopo hyrrää allani, tunsin tuulen viiman, haistoin bensan hajun, näin mielessäni kiiltävän mopon. Näin kaiken omien silmieni kautta. Aah! Miten hienolta se tuntuukaan! Näin mielessäni, kuinka tyytyväisenä ajoin mopoani ja tunsin todellista vapauttaa. Sain rahat nopeasti kasaan ja ilmoitin, että nyt ostan mopon. Äitini sanoi, että saan ostaa sen vasta kun olen 15-vuotias. Olin 13-vuotias. En kuunnellut äitiäni, vaan pidin kiinni siitä, että saan ostaa mopon, kun rahat ovat kasassa. Niin luvatessaan äiti ei ollut uskonut, että saan kerättyä riittävästi rahaa niin nopeasti. Olin itsepäinen ja ostin mopon salaa. Se ei ollut hyvä idea, koska vanhempia pitää aina totella ja kunnioittaa.

Voin käsi sydämellä vakuuttaa, että olen saavuttanut elämäni isot asiat eläytymällä vahvasti siihen, millainen haluan tulevaisuuden olevan. Muuta suunnittelutyötä en oikeastaan osaakaan. Uskon, että unelmoiminen, haaveileminen ja tulevaisuuden visioihin eläytyminen on ihmisen luonnollista ja vaistonvaraista käyttäytymistä. Se on kyky, jonka avulla lapset oppivat leikinomaisesti mitä ihmeellisimpiä taitoja. Vaikka välillä itse kuvittelen olevani luova haaveilija, niin lasteni mielestä olen kuivapallo ja fossiili. Ja tottahan se taitaa ollakin. Mutta aina silloin tällöin syntyy ajatuksia, visioita, jotka saavat kuivapallon syttymään liekkeihin!

Älä pelkää virheitä – ne auttavat sinua kohti tavoitettasi

Useimmat ihmiset, jotka ovat elämänsä aikana rakentaneet uskomattomia laitteita tai kehittäneet poikkeuksellisia taitoja, ovat sanoneet nähneensä lopputuloksen mielessään etukäteen. Vaikka heillä ei ole ollut tarkkaa tietoa siitä, kuinka lopputulos saavutetaan, tulevaisuuden visio on ollut heidän mielessään niin motivoivia, että he ovat rohkeasti jakaneet matkaa. Tie tavoitteeseen on rakentunut kuin palapeli, pala kerrallaan. Kokonaisuudessaan tie tavoitteeseen on hahmottunut vasta aivan loppumetreillä.

Tärkeintä on ottaa ensimmäinen askel kohti tavoitetta ja aloittaa matka. Usein oikeat vastaukset löytyvät virheiden kautta. Pääasia on yrittää. Voi olla, että et heti onnistu, mutta jokainen epäonnistuminen antaa sinulle kuitenkin tietoa siitä, mitkä asiat eivät toimi. Yrittämällä aina uudestaan ja uudestaan tulet lopulta löytämään asioita, jotka vievät sinua kohti tavoitettasi.

Kun todella haluat saavuttaa jotain, luota siihen, että ihmisen mieli on luova. Se keksii aina tarvittavat ratkaisut ja osaa tehdä toimivia suunnitelmia tavoitteiden saavuttamiseksi. Mielesi lähtee automaattisesti kartoittamaan kaikkia niitä resursseja ja asioita, joita tarvitset tavoitteesi saavuttamiseksi. Mitä taitoja tarvitset, ja keneltä tai missä voit oppia näitä taitoja? Paljonko aikaa tarvitset tavoitteen saavuttamiseksi? Mitkä ovat vahvuuksiasi, ja mitä heikkouksia sinun tulee kehittää itsessäsi? Kuka sinua voisi auttaa? Mihin asioihin sinun tulee keskittyä? Mitkä ovat tavoitteen saavuttamisen kannalta kolme tärkeintä tekijää, joista sinun tulee pitää kiinni kaikissa tilanteissa? Millaisin pieni askelin, välitavoittein, etenet kohti tavoitettasi? Luota siihen, että tulet löytämään näihin kysymyksiin vastaukset. Luota itseesi ja siihen, että elämä kantaa!

Tässä muutama mielestäni tärkeä eväs matkaajalle kohti tavoitteita: usko omiin kykyihin, rohkeus yrittää ja tehdä virheitä, halu ottaa oppi virheistään ja tehdä sama virhe vain kerran, päättäväisyys mennä tarvittaessa vaikka läpi harmaan kiven, lannistumattomuus ja rohkeus nousta ylös aina uudestaan ja uudestaan. Olen huomannut, että sitkeimmät saavuttavat tavoitteensa. Ahkerimmista treenaajista ja niistä, joita elämä aina välillä koettelee, tulee sielukkaimpia mustia vöitä!

Lopuksi

Minun tärkeimpiä tavoitteitani on ollut mustan vyön saavuttaminen kaikissa niissä lajeissa, joita olen harjoitellut. Koska ne ovat olleet minulle tärkeitä tavoitteita, ovat ne myös tuoneet elämääni paljon mielekkyyttä ja tarkoitusta. Päivääkään en tältä tieltä ottaisi pois! Ennen kaikkea kamppailulajien harjoittaminen on tiellä olemista (Do). Mitä selkeämpi sinun tavoitteesi on, sitä helpompi on pysyä oikealla tiellä.

Uusi matka alkaa siitä, kun on useamassa lajissa musta vyö, ja haluaa pitää yllä ne taidot mitkä näissä lajeissa on saavuttanut parhaimpina päivinä – ja kenties olla niitäkin aikoja vielä hieman parempi.

Onnea matkaan!

– Timo

timo-potkiiP.S. Vuonna 2011 tein kisatempaukseni ensimmäisen osan. Osallistuin hapkido-, vapaaottelu-, lukkopaini- ja taekwondokilpailuihin. Taekwondo SM-kisojen semifinaalin viimeisessä erässä venytin potkun väkisin vastustajan päähän, jolloin takapuolestani irtosi istuinluu ja siitä jänteet. Saman jalan reisi repeytyi kolmesta kohdasta, ja jalasta oli jo entuudestaan eturistiside poikki. Kisa keskeytyi ja jouduin leikkaukseen. Tapasin leikkauksen jälkeen kaksi eri fysioterapeuttia, ja molemmat olivat sitä mieltä, että potkut taitaa olla nyt potkittu. Mutta minä rakastan potkimista! En lannistunut, vaan kuntoutin itseäni sinnikkäästi. Tässä tänä kesänä otetussa kuvassa näkyy lopputulos. Pidä kiinni unelmistasi. Jalan kuntouttamisessa minua auttoi Mika Kämäräinen, kiitos Mika!

Tykkää ja jaa

Leave a Reply