Uudet taekwondon mustat vyöt

Uudet taekwondon mustat vyöt

Hipko järjesti keväällä 2013 ensimmäistä kertaa seminaarisarjan, jossa oli mahdollisuus treenata kaikki taekwondon tekniikat valkoiselta vyöltä mustalle vyölle. Kaikenikäisille ja -vöisille tarkoitetussa seminaarisarjassa käytiin läpi erilaisia liikesarjoja, itsepuolustus- ja potkutekniikoita sekä askelotteluita. Kevään aikana harjoiteltiin kaikki, mitä mustan vyön kokeeseen tarvitaan. Ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen seminaarikokonaisuus tarjosi osallistujille mahdollisuuden saada toimivia työkaluja tavoitteiden asettamiseen ja toteuttamiseen sekä nostaa taekwondo-osaamisensa täysin uudelle tasolle.

1st Taekwondo Black Belt Camp -seminaarisarjaan osallistui liki 20 henkilöä vihreältä vyöltä aina mustalle vyölle asti. Seminaarisarjan aikana kolme oppilasta valmistautuivat mustan vyön kokeeseen ja ovat nyt onnellisesti mustan vyön haltioita.

Onneksi olkoon Samuel Järvinen, Mikaela Mutru ja Lotta Pajarinen!
Syyskaudella Hipko järjestää uudelleen Black Belt Camp -seminaarisarjan Timo Räkköläisen johdolla. Tästä linkistä lisää tietoa.

Ilmoittautudu mukaan syksyn seminaarisarjaan. Ilmoittautumiset timo@hipko.fi.
Tervetuloa!
Mikaela Mutru

mikaela-mutru
Mikaela Mutru, milloin aloitit taekwondon harjoittelemisen?
Aloitin taekwondon Hipkossa seitsemän vuotta sitten, syksyllä 2006

Ketkä ovat olleet opettajasi?
Kontulan peruskurssia vetivät Hannu Pirilä ja Aki Issakainen. Peruskurssin jälkeen opettajanani on toiminut pääasiassa Terhi Pirilä, parina viime vuotena myös Hannu Rintala ja Timo.

Mihin tykästyit aluksi taekwondossa?
Lempiosa-alueeni lajissa oli aloittaessa – ja on edelleen – potkiminen: pistareihin, otteluissa, hypyllä tai ilman, kaikki kelpaa. Lisäksi pidän treenaamisen monipuolisuudesta: harjoituksissa tehdään kaikkea nyrkkeilystä ja mattopainista reaktioharjoituksiin ja lihaskuntoon. Ikinä ei tiedä mitä odottaa salille tullessa.

Miten harjoittelit vyökoetta varten?
Mustan vyön kokeeseen treenasimme kahdestaan Lotan kanssa. Olemme olleet samassa ryhmässä monta vuotta ja ystävystyneet. Kävimme tavallisissa harjoituksissa muutaman kerran viikossa minkä töiltä ja opiskelulta ehdimme, Timon pitämässä Black Belt Camp -seminaarisarjassa kevään mittaan, sekä muutaman kerran kahdestaan tyhjällä salilla käymässä ohjelmaa läpi. Lisäksi harjoittelin esimerkiksi potkuja ja liikesarjoja kotona. Kyse oli tässä vaiheessa enemmän ajattelutyöstä ja tekniikoiden viilaamisesta kuin uuden opettelusta, paitsi juuri talvella ohjelmaan vaihtuneiden liikesarjojen kohdalla.

Mitä tavoitteita sinulla on harjoittelulle tästä eteenpäin?
Nyt tähtään treenauksessa pääasiassa potkujen ja ottelun hiomiseen, mutta lajissa on paljon muitakin kiinnostavia osa-alueita, joiden harjoittelua aion toki jatkaa. Yliopisto varmaan painaa päälle seuraavat pari vuotta aika rankasti ja todennäköisesti rajoittaa treenitahtia, mutta on se seuraavakin dan tähtäimessä joskus muutaman vuoden päästä.

Mitä vinkkejä haluat antaa mustan vyön kokeeseen valmistautuville?
Vinkkinä monipuolista treenausta ja ajattelutyötä: kannattaa harjoitella niin eri opettajien johdolla kuin yksin ja kaverin kanssa tai pienessä ryhmässä. Kannattaa myös oikeasti miettiä esimerkiksi liikeratoja ja asentoja itsepuolustuksissa ja potkuissa.

Samuel Järvinen

samuel-jarvinen

Samuel Järvinen, milloin sinä aloitit harjoittelemisen?
Harjoittelun aloitin tuossa noin seitsemän vuotta sitten, tarkkaa aikaa en täysin muista ja välissä on vuosi vierähtänyt armeijassakin.

Ketkä ovat olleet opettajasi?
Suurimman osan ajasta olen ollut Terhi Pirilän opetuksessa ja viimeiset kolme vuotta olen kierrellyt vähän kaikilla saleilla käyden Timon, Ilkan ja Hannun treeneissä.

Mihin tykästyit alussa taekwondossa?
Olin aikaisemmin harjoitellut jalkapalloa ja sulkapalloa, ja päätin sitten kavereiden kanssa kokeilla taekwondoa. Se oli täysin erilaista kuin aikaisemmat lajit joita olin harrastanut, ja tykästyin heti.

Mikä nykyään harjoittelussa on kivointa?
Varmaankin tekniikoiden hiominen tarkemmiksi. Tekniikoita viilatessani mietin, mitkä ovat tämän tekniikan pää-asiat, kuten mahdolliset askeleet ja liikeradat.

Miten harjoittelit vyökoetta varten?
Olen muutaman vuoden ohjannut harjoituksia pääsääntöisesti lapsille ja nuorille, ja opettaessa pitää miettiä tehtävää asiaa vielä vähän tarkemmin. Suurin osa harjoittelusta on tullut siis harjoitusten ohjaamisesta, ja kauden alusta lähtien aloin kasvattamaan omien treenituntien määrää.

Mitä tavoitteita sinulla on harjoittelulle tästä eteenpäin?
Tekniikoiden puhtauden parantaminen ja samalla uusien harjoittelutapojen keksiminen. Siten voin jatkaa nykyisten tekniikoiden treenaamista eri tavalla.

Mitä vinkkejä haluat antaa mustan vyön kokeeseen valmistautuville?
Harjoittelussa mieli mukana! Tekniikoita voi tehdä eri tavalla, joten etsi itsellesi sopivin tapa harjoitella niitä.

Kuvat: Hipko

Tykkää ja jaa

Leave a Reply