Hipkon historia, perustajan ja pääopettajan Timo Räkköläisen kertomana.
”Päätin vuonna 1998, että opettaminen tulee olemaan minun työni ja onneksi myös ystäväni Ilkka Koivu taisi tuolloin kaivata uusia haasteita. Oli aika jättää kilpakehät toistaiseksi ja mennä elämässä eteenpäin. Lopetin muut työt ja hiljalleen päivät alkoivat täyttyä opetustyöstä. Olimme aina Ilkan kanssa haaveilleet, että opettamisesta muotoutuisi kokopäivätyö, koska tunsimme, että sillä saralla meillä voisi olla annettavaa ihmisille.
Olin suorittanut eri oppilaitoksissa ja yliopistossa kursseja, mutta kun pohdin, mitä todella haluan tehdä, ei ollut epäilystäkään, ettei se olisi kamppailu- ja itsepuolustuslajien opetustyö. Tarvittiin vain rohkeutta aloittaa. Se, mille olin elämässäni antanut eniten huomiota ja tehnyt intohimolla, oli taekwondon harjoitteleminen ja kilpaileminen. Oli loppujen lopuksi luontevaa valita ammatiksi opettaminen. Jotkut tosin epäilivät ja ihmettelivät, voiko kamppailu- ja itsepuolustuslajien opettamista tehdä työkseen. Ajattelin, että voi, emmekä miettineet mitä tästä hommasta tienaa. Mielessämme oli rakenteet, jotka halusimme muodostaa harjoittelun ympärille: opetusohjelmat, omat salit ja parhaat mahdolliset opettajat. Ei silloin mietitä omaa toimeentuloa, kun lähdetään toteuttamaan haaveita. Opettamisessa työn merkitys ja nautinto tulee siitä, että pystyy antamaan toiselle jotain arvokasta. Ja kun tässä onnistuu, niin myös itselle tulee erityisen hyvä mieli.
Hipkon kohdalla kyse ei oikeastaan ollut unelmasta, vaan elämäntehtävästä. Sitä voisi kutsua englanninkielisillä termillä ”Burning Desire”, jotain hyvää poltteli kädessä ja siitä piti päästä kertomaan mahdollisimman monelle ja saada ihmiset salille kokeilemaan treenaamista. En itsekään oikeastaan ymmärrä, mistä tämä polte kamppailulajeja kohtaan tulee ja miksi opettaminen tuo niin kovat “kiksit”.
En silloin oivaltanut tai tiennyt, kuinka tosissamme olimme Hipkon suhteen. En olisi osannut oivaltaa sitäkään, kuinka paljon opetustyössä oppii kun opettaa taitoja toiselle. Töitä Hipkon eteen on tehty jo useampi vuosi. Aika on mennyt nopeasti, asiat ovat edenneet omalla painollaan, luontevasti kohti tavoitteita niin, että tekeminen on aina tuntunut mukavalta. Oikeastaan voin tuntea oloni onnekkaaksi, että olen halunnut ja saada tehdä tätä yhtä asiaa kaikkien näiden vuosien ajan ja kamppailulajit ovat edelleen intohimoni. Ilkan ja minun lisäksi Hipkon opettajia ja muuta henkilökuntaa on tällä hetkellä liki 20. Uskomattoman hienoa porukkaa. Heissä ja Hipkon oppilaissa on meidän tulevaisuutemme, voin olla luottavainen tämänhetkisen osaamisen suhteen ja näen jo nyt, että tulevaisuudessa syttyy paljon lisää tähtiä.
Timon ja Ilkan yhteistyö
Kun mietimme Ilkan kanssa opettamista työnä, ei ollut olemassa koulua, jossa olisimme voineet toimia ammattiopettajina, joten päätimme ryhtyä toimeen. Aluksi toimimme Taekwondo Tigers- yhdistyksenä (1998–2000), jonka perustimme Juhani Kurosen kanssa. Helsingin Itsepuolustuskoulu Oy eli Hipko perustettiin vuonna 2001. Ilkka Koivulla ja minulla oli idea koulusta, jollaisessa olisimme itse halunneet harjoitella. Päällimmäisenä mieleen tulivat selkeät opetusohjelmat, vaihtoehtoja valita oma lajinsa tai harjoitella useampaakin, ohjaajien vahva läsnäolo ja sitoutuneisuus opetukseen, sekä koulun eteenpäin vieminen. Sali jossa olimme harjoitelleet ja opettaneet aikaisemmin, oli erittäin hyvä, mutta meillä oli unelma, jolle halusimme saada muodon. Minua on aina motivoinut Ilkan läsnä oleva opetustyyli ja kuinka paljon hän pystyy keräämään tietoa, jonka avulla oppilaiden kehittyminen nopeutuu. Ilkan omistautuminen opetustyöhön ja vastuunottaminen oman opetuksen laadusta ja tuloksista on ihailtavaa. Ilkka todella välittää, että oppilaat oppivat, se on hienoa. Ilkan kanssa homma toimi heti alusta alkaen, olimme harjoitelleet yhdessä ja tunsimme toisemme hyvin. Kaikkien näiden vuosien jälkeen Ilkka merkitsee minulle enemmän kuin hän sitä itse ymmärtääkään. On mahtavaa, että olen saanut työskennellä Ilkan kanssa, se ei ole itsestäänselvyys. Arvostan kaikkia Hipkon opettajia ja oppilaita, mutta 10-vuotisjuhlan kynnyksellä Ilkka on ansainnut huomionosoituksen, ja uskon, että moni muukin opettaja ja oppilas on samaa mieltä.
Kiinnostus itsepuolustukseen
Kun aloitimme opetustyön, kuului lajivalikoimaamme taekwondo ja hapkido. Hipkon taekwondo- ohjelma on alusta asti pitänyt sisällään vahvan panostuksen itsepuolustukseen. Näimme, että tämä on alue, jossa meillä oli annettavaa ja johon muut taekwondo-seurat eivät olleet panostaneet. Meille se sopi, koska olimme Ilkan kanssa kiinnostuneita itsepuolustuksesta. Minulle se oli ehkäpä myös luonteva tapa siirtyä kilpaurheilusta kehittämään itsepuolustusosaamistani. Olimme niin innostuneita aiheesta, että päätimme myöhemmin antaa koululle nimeksi Helsingin Itsepuolustuskoulu, jotta nimestä selviää heti mistä on kyse, vähän niin kuin nakit ja muusi.
Tosin tänä päivänä Hipkossa voi itsepuolustuksen lisäksi harjoitella monipuolisesti kamppailulajeja ja osallistua erilaisille kuntotunneille.
Menestyminen kilpailuissa
Hipkon oppilaat ovat saavuttaneet kansallista ja kansainvälistä menestystä BJJ-, MMA-, taekwondo- ja nyrkkeilykisoissa. Päivi Levonen ja Toni Haanpää ovat saavuttaneet kultaa ja Jesse Malmberg joukkuehopeaa BJJ:n EM-kisoissa, lisäksi Päivi Levonen MM-hopeaa. Juho Kostiainen on edustanut taekwondossa Hipkoa jo useamman vuoden ajan ja kuuluu Suomen olympia-valmennettaviin. Marko Nyman on omalla kilpailupanostuksellaan vienyt Hipkon MMA-osaamista eteenpäin kilpailemalla vapaaottelun ammattilaisturnauksissa.
Hipko fiilis sai alkunsa
Mielessämme oli sali, jossa olisi innostavaa harjoitella ja viettää aikaa yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Halusimme tähdätä siihen, että Hipkon tatamilla on paras oppiminen ja fiilis. Olimme alusta asti vakuuttuneita, että ihmiset oppivat parhaiten silloin kun oppiminen on hauskaa ja hyvän huumorin siivittämää, mutta silti harjoitellaan tosissaan, järkevästi ja kovaa. Paras tilanne on, kun harjoitteleminen ja oppiminen linkittyvät hyvään fiilikseen. Pelkästään harjoittelemisen ajatteleminen tuo hyviä fiiliksiä ja on vielä parempi, jos hyvä fiilis ja onnellisuus lisääntyvät harjoitusten aikana ja niiden jälkeen. Uskon, että tällä on hyvä vaikutus kaikkeen mitä ihminen tekee. Erityisesti silloin, kun täytyy tehdä päätöksiä, on hyödyllistä että on hyvä fiilis. Jos olen kokenut onnistuneeni harjoituksen vedossa ja oppilaat ovat oppineet jotain uutta ja lähteneet salilta hyvällä fiiliksellä, olen joskus tehnyt mielessäni ajatusleikin. Olen ajatellut mitähän kaikkia hyviä päätöksiä ja tekoja oppilaat ovat tehneet harjoitusten jälkeen, ja kuinka ne ovat vaikuttaneet myönteisesti muiden ihmisten elämään. Jos ajatellaan Hipkon olemassaolon syytä tai tehtävää, niin tässä ollaan jo aika lähellä ydintä.
Säännöllisen kehittämisen tärkeys
Olemme Ilkan kanssa olleet aina sitä mieltä, että opettajan tulee säännöllisesti kehittää itseään, jotta hän voi tarjota oppilaille parhaimmat tiedot ja taidot. Myös Hipkon tulee kehittyä ja kokeilla uusia asioita ja lähteä sitten tekemään niitä, jotka toimivat hyvin. Uusia asioita on hyvä kokeilla ja uskaltaa laittaa itsensä likoon. Ilkka ja minä olemme jatkuvasti kehittäneet itseämme eri lajien harjoittelun kautta ja niin ovat kaikki muutkin opettajat. Pidämme myös tärkeänä, että voimme tarjota oppilaille erilaisia harjoitusvaihtoehtoja. Harjoiteltavia lajeja on Hipkossa tällä hetkellä enemmän kuin missään muussa Suomessa toimivassa itsepuolustuskoulussa.
Tulevaisuus
Vaikka tässä artikkelissa on tehty 10 vuoden kohdalla katsaus taaksepäin, ei tarkoitus ole jäädä fiilistelemään menneisyyteen. Tulevaisuudella on paljon annettavaa. Hakeakseni uutta osaamista ja näköaloja Hipkon kehittämiseksi, päätin lähteä koulun penkille opiskelemaan yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa, tavoitteena kirkastaa Hipkon tulevaisuuden suunnitelmia ja rakentaa toimiva strategia tavoitteiden saavuttamiseksi. Koska opiskelun ja oppimisen kautta kasvaa, hyppäsin mukaan myös NLP-opintoihin ja suoritin useamman kurssin oman itsensä johtamisessa. Tuli sieltä mukaan pätevyyttä myös toisenlaiseen työhön NLP-coach ja NLP-Sport Performance – tutkintojen kautta. Nyt tuntuu, että erilaisten kokemusten ja opintojen kautta olen kykenevä lähtemään luotsaamaan Hipkoa seuraavat viisi vuotta eteenpäin, jolloin on luultavasti seuraava suunnan tarkistuksen paikka niin Hipkolla kuin minulla itsellänikin. Voin vain luvata, että Hipkon tahtotila on levittää sanomaa yhä useammalle ihmiselle ja omalta osaltaan kantaa kortensa kekoon niin yrityksenä kuin lisätä hyvinvointia mahdollisimman monen ihmisen elämään.”
Ilkka Koivu, Hipkon vastaava opettaja:
”Timon luovat näkemykset ja ammattimainen ote ovat perusta Hipkon tulevaisuuden rakentamisessa. Yhteistyömme on ollut erittäin luontevaa, sillä Timon kanssa kaikki on tapahtunut aina myönteisessä hengessä, jota seuraavat adjektiivit kuvaavat parhaiten: luotettavuus, intohimo, rohkeus, sovittelevaisuus ja huumori. Timon leppoisa asenne tekemiseen on selvästi tarttunut ympäristöön, ja tämä on merkittävä tekijä jo kuuluisaksi tulleessa ”Hipko-fiiliksessä”.
Taustalla oman salin perustamiseen oli sen tuoma vapaus päästä toteuttamaan omia näkemyksiämme ja kehittää toimintaa omannäköiseksi. Kokemus erilaisista saleista oli antanut kattavan käsityksen siitä, millainen on hyvä salikulttuuri. Hipkossa tämä kiteytyy parhaaseen fiilikseen ja oppimiseen tatamilla. Kun perustimme omaa saliamme, oli itsepuolustuksen opettaminen keskeisimpiä teemoja. Halusimme kehittää taekwondoon johdonmukaisen ja tehokkaan itsepuolustusohjelman, jollaista ei siihen aikaan muualla ollut. Näin syntyi Moo ye Taekwondo. Sittemmin Hipko on kasvanut, lajeja tullut lisää ja koulusta on rakentunut monipuolinen kamppailun, itsepuolustuksen, kuntoilun ja kehonhuollon ammattilainen.
Timo on omalla esimerkillään loistava henkilö johtamaan Hipkoa. Hänen intohimoisesta ja määrätietoisesta harjoittelustaan, sekä tavasta jatkuvasti kehittää itseään voivat niin oppilaat kuin opettajat ottaa mallia. Sitä voi vain ihailla. Jatkuva itsensä kehittäminen palkitsee, sillä mitä enemmän harjoittelee, sitä enemmän ymmärtää, että aina voi oppia lisää. Kun osaa perusteet, niin voi lähteä soveltamaan taitoja vaikkapa kamppailussa, ja parhaiten kamppailemaan oppii kamppailemalla.
Hipkon menestyksen ja fiiliksen ovat mahdollistaneet rohkeat näkemykset, kova duuni ja pilke silmäkulmassa. Olen sanoinkuvaamattoman ylpeä Hipkosta ja kiitollinen, että saan työskennellä näin upean porukan kanssa. Hipkon opettajat ymmärtävät vastuullisuuden, kunnioituksen ja kurinalaisuuden merkityksen opetustyössään. Niiden avulla saavuttaa todella paljon. Mennään rohkeasti kohti uusia haasteita ja jatketaan hyvää työtä!”
Kavereiden kommentteja
Kerro omin sanoin Ilkasta ja Timosta?
Mika Tarhanen: Omistautuneempaa kaveria kuin Timo saa hakea. Ilkka osaa opettaa ja saa porukkaan tietynlaista ryhtiä omalla olemuksellaan.
Jukka Vanhanen: Muistan tavanneeni Timon ensimmäisen kerran vuonna 1989. Timon erotti treeneissä hyvästä asenteesta ja tekniikasta. Ihmettelin aina, kuinka joku pystyy potkaisemaan sivupotkun suoraan kohti kattoa! Timolle taekwondo ja mudo ovat aina olleet enemmän kuin pelkkä harrastus, ne ovat olleet elämäntapa. Kun nyt vuosien jälkeen käyn potkimassa Timon kanssa, niin sama palo hänen silmissään ja intohimo harjoitteluun näkyvät edelleen.
Ilkka on jämäkkä, vaativa ja kannustava opettaja, jonka treeneissä on todellista tekemisen meininkiä. Katselin eräänä lauantaina Ilkan vetämiä vyökokeita ja totesin opin menneen perille. Ilkka nöyrästi kehui, että kunnia kuuluu sekä oppilaille että muille opettajille, jotka kaikki antavat parasta osaamistaan.
Mitä tulee mieleesi Hipkosta, kun olet seurannut toiminnan kehitystä alusta asti?
Mika Tarhanen: Hipko on monipuolinen kamppailulajikoulu, joka huokuu ammattimaisuutta ja selkeyttä. Kymmenen vuotta tulee täyteen, joten Hipko on vielä nuori. Hyvällä tiellä ollaan menossa kohti tulevaisuutta.
Jukka Vanhanen: Hipkon ensimmäinen sali Maunulan koulussa puulattioineen oli askeettinen, mutta Timon ja Ilkan tietotaito, omistautuminen ja innostuneisuus korvasivat ulkoiset puitteet. Heidän treeneissään koettiin todellista oppimisen ja onnistumisen riemua.
*Jukka Vanhanen
– Timon henkilökohtainen kilpailuvalmentaja
– Ilkan ja Timon pitkäaikainen ystävä
– Ikinuori taistelija
*Mika Tarhanen
– Timon harjoituspari taekwondon kilpailuaikoina
– Valmensi yhdessä Timon kanssa Hwang East Side Lions -taekwondojoukkuetta
– Menestynyt monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa saavuttaen EM-pronssia -96 ja -00 sekä lukuisia PM- ja SM-titteleitä.
Opettajien kommentteja
Millaista on ollut olla mukana Hipkon toiminnassa kaikki nämä vuodet?
Terhi Pirilä: Hipko on ollut sigamagee reissu, jossa on ollut sekä ylä- että alamäkiä. Upeita kokemuksia! Joskus on tuntunut, että oma oppimiseni ei ole ollut niin nopeaa kuin olisin toivonut, koska aikaa omaan treenaamiseen on jäänyt vähemmän. Kun katson kokonaisuutta, niin oppimista onkin tapahtunut huikean paljon. Jepujee!
Tommi Kosonen: On ollut ihan älyttömän kivaa olla Hipkossa mukana. Tulin nuorena poikana vuonna 2000 salille katsomaan hapkido-näytöstä, jossa Jukka-Pekka Nieminen murskasi hirveitä kivikasoja. Poikien kanssa innostuttiin niin, että oli pakko lähteä treenaamaan. Joskus punaisella vyöllä ja armeijan käytyäni aloin opettaa sinmoo hapkidoa, ja pian suoritin mustan vyön ensin hapkidossa ja sitten vähän myöhemmin taekwondossa.
Mikä Hipkossa on mielestäsi erityistä?
Terhi Pirilä: Hipkossa on ainutlaatuinen fiilis, joka muodostuu sen avoimesta ja rehellisestä ilmapiiristä, jossa kaikki ihmiset hyväksytään sellaisenaan. Täällä kannustetaan jatkuvaan itsensä haastamiseen ja uuden oppimiseen. Hipkossa omat heikkoudet muuttuvat vahvuuksiksi.
Tommi Kosonen: Hipkossa on perhemäinen tunnelma ja mieletön ryhmähenki. Kaikenlainen machoilu puuttuu, ja täällä kaikki saavat harjoitella oman tasonsa mukaisesti, vaikka kovaa ja kurinalaisesti voidaan myös treenata. Jokaista ihmistä arvostetaan sellaisenaan.