Hei,
Kontulan salin BJJ:n aamu harjoitukset uusiutuvat!!
Aamu harjoitus huomio jiujitsun harjoittelun ja opettamisen kolme isointa haastetta:
- ”Tuhannen tekniikan loukku” – laji sisältää niin paljon tekniikoita ja niiden variaatioita, että sitä mukaan kun opimme uusia tekniikoita, unohdamme vanhoja. Eivätkä uudetkaan tekniikat välttämättä siirry toimiviksi kokonaisuuksiksi käytännön painitilanteisiin tai taito soveltaa tekniikoita erilaisissa tilanteissa. Miten tämä haaste voidaan huomioida tunnin ja harjoituskokonaisuuksien rakenteessa?
- Harjoituksissa on eri vyöasteita, eri ikäisiä, eri mittasuhteilla ja ominaisuuksia omaavia harjoittelijoita. Miten yksi harjoitus voi tarjota kaikille jotain lajin kannalta merkityksellistä, vaikka jokaisen harjoittelijan lähtötilanne on erilainen?
- Harjoituksessa on usein eri ihmiset kuin sitä edeltävässä harjoituksessa. Miten harjoittelu tai opetus voi olla tässä tilanteessa nousujohteista?
Harjoitus koostuu kolmesta osasta:
- Henkilökohtainen omat yksilölliset tarpeet huomioiva alkuverryttely sisältäen mm. seuraavat terveyttä ja jiujitsun suorituskykyä kehittävät alueet:
– hermoston herättäminen
– propriseptiikka (elimistön liike ja asentoaistin kehittäminen)
– kehon lämpötilan nosto (kehon joustavuus)
– 8-toiminnallisen lihasketjun aktivointi - Opetus perustuu mm. Jukka-Pekka Väisäsen lanseeraamaan ”kolmen laatikon”-malliin jossa huomioidaan
1. Postion ymmärtämistä avaavat periaatteet. Ikään kuin kaava joka auttaa ymmärtämään mitä pitää välttää ja mitä tavoitella, niin että tiedämme mitä haluamme saada aikaiseksi. Periaatteita, joiden avulla voit rakentaa itse mallin eli tekniikan tavoitteen saavuttamiseksi.
2. Esimerkki ratkaisumalli eli tekniikka tai tekniikan yhdistelmä (mini systeemi)
3. Yleisiä positiosta riippumattomia periaatteita, kuten painovoiman ja lihasvoiman koordinointi, kontaktin merkitys, omaan suorituksen muuttaminen (irtautuminen), kontrollin rakentaminen jne.
* kun nämä kolme näkökulmaa on mukana opetuksessa ja kun harjoittelija oppii tarkastelmaan opetustilannetta usemmasta näkökulmasta, opetustilanteeseen ja sisältöön syntyy kerroksellisuutta. Pysytymme yhdellä harjoituksella kehittämään postionaalista ymmärrystä, luomaan täsmä ratkaisuja ja kehittämään kokonaispainia kaikki tilanteet ylittävillä periaateilla. Tällöin väistämättä jokainen saa jotain lähtötasosta riippumatta.
- Viimeinen osio on joko harjoiteltavien asioiden omatoimista tutkimista tai toistoja parin kanssa tai vapaata painia päivän asioita soveltaen.
Harjoitusohjelma ja -jaksot
BJJ sisältää kolme postiota 1) pysty, 2) maassa alla ja 3) maassa päällä. Kun nämä osa-alueet jaetaan pienempiin kokonaisuuksiin, syntyy 10 yleistä positiota. Harjoitus ohjelma rakentuu jaksoista joiden kesto on neljä viikkoa ja 8 harjoitusta Yhdessä jaksossa on kaksi eri positiota esim. jakso 1: tiistaina guardi alta ja torstaina guardi päältä. Neljän viikon jälkeen alkaa uusi jakso ja uudet positiot. 5 kuukaudessa meillä on mahdollisuus käydä läpi koko positiokierto. Käytännössä kiertoon menee aikaa 10 kuukautta koska BJJ:n kaksi tärkeintä positiota guardi alta ja guardi päältä saavat enemmän jaksokohtaista huomiota.
Voit tulla ja lähteä harjoituksesta oman aikataulun mukaan ja osallistua niihin osiin mihin aikasi antaa periksi
9.45-10 Henkilökohtainen lämmittelyrutiini
10-10.30 Opetus (aloitus aina rauhallinen jos et ole kerennyt tekemään lämmittelyä)
10.30-11 Sisällön omatoiminen tutkiminen, toistoharjoittelu tai vapaa paini
11-11.15 loppujäähdyttely
Paikka: Harjoitukset ovat Kontulan salilla tiistaisin ja torstaisin alkaen 26.10!
Tervetuloa mukaan harjoituksiin ja kehitetään niitä yhdessä.
Minun tavoiteeni opettajana on auttaa sinua eteenpäin lajin parissa ja tarjota hyviä harjoitushetkiä arkeen.
Ystävällisesti,
Timo Räkköläinen
P.s mukaan ovat tervetulleita kaikki vyö asteet ja jos haluat tulla mukaan harjoituksiin vaikka et olisi aikaisemmin harjoitellut jiujitsua. Autan sinut lajin pariin!